събота, 14 януари 2012 г.

На трапезата

        Всички знаят колко са важни готварските уменя, както за здравето така и за семейния уют. Всеки човек изпитва особена гордост, когато е приготвил добре  яденето. Перфектният вкус се допълва и от обстановката на масата за хранене, а  етикетът създава хармония.
       Имам една готварска книга, завещана от баба ми, в която са описани някои елементарни, но все пак важни неща за нашата лична култура и възпитание. Те са пренебрегнати в съвременният ни динамичен живот, когато тичайки от един ангажимент към друг ядем сандвич, увит в хартия и пием кафе от пластмасова чашка. Точно поради това искам да Ви припомня етикецията – нещо позабравено и пренебрегнато. Това е умение, с което създаваме комфорт на себе си и своите гости, както на празници, така и на делници - умение, което трябва да предадем и на децата си.
      Нека да започнем с поведението си.
      Седейки на трапезата, трябва да държим тялото си на еднакво разстояние от масата и облегалката на стола. Когато ядем не трябва да отдалечаваме много лактите си от тялото, защото може да пречиме на седящите непосредствено до нас. Когато не си служим с ръцете, ги опираме на ръба на масата. Лактите никога не трябва да се поставят върху масата.


     Ножът
      За месните ястия, със или без зеленчук, ножът трябва винаги да се държи в дясната ръка, а вилицата в лявата. С него режем парчето месо, което е в чинията, с помощта на него покриваме месната хапка със сос или пък си помагаме да сложим зеленчук върху вилицата. При рязането, ножът трябва да е максимално близо до вилицата. Когато сме започнали да ядем едно ястие с нож и вилица, никога не трябва да оставяме ножа в чинията или до нея за да прехвърлим вилицата в освободената дясна ръка.
      Ако престанем да ядем за да участваме в разговора, ножа и вилицата слагаме от дясно и от ляво на чинията, но НЕ на кръст. Когато свършим да се храним, ножа и вилицата слагаме върху чинията, успоредно на ръба на масата.
      Вилицата
      Тя се държи в дясната ръка само за ястията, които не се нуждаят от нож – зеленчуци, сладкиши и др. При някои случаи може да си помагаме към вилицата с хапка хляб в лявата ръка.


      Лъжицата
      Тя е по-широко пособие и поради тази причина не може да се употребява с финес. Затова с нея ще си служим по–рядко, за консумиране само на течности /супи, компоти, кремове/.
      Салфетката
      Освен, че краси масата салфетката има и практическо предназначение. Тя предпазва дрехите ни от случайно падане на храна и в нея си бършем пръстите и устните по време на ядене и след него. Днес се използват два вида салфетки - платнени и хартиени. Обикновено платнените не се използват за забърсване на устата, а се поставят върху коленете. При всекидневното хранене се използват хартиените салфетки.
      При писането на текста съм се консултирала с "Първата готварска книга" на Теодора Пейкова, издадена през 1922г.

1 коментар:

  1. Много интересна и полезна информация! Ще следа с интерес следващите материали! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване