неделя, 29 януари 2012 г.

Подреждане на основна маса

      Когато ще каним гости необходимо е преди това да уточним някои подробности.
      Първо отправяме официална покана – по протокол трябва да е в писмена форма, но тъй като живеем във века на технологиите, може да го направим и по имейл или устно по телефона. Това се прави 8 дни преди събитието и поканеният е длъжен в срок от 2 дни да отговори на домакините.
      Трапезарията или мястото, където ще бъде събирането да има подходяща температура, независимо от сезона да е 18° - 20° С, и масата да бъде подредена 2 часа преди пристигането на поканените. Така домакинята ще има малко време за себе си и ще бъде спокойна и ведра за посрещането на гостите.
      Преди да започнем да подреждаме масата трябва да отбележим, че има два вида  - официална и неофициална /всекидневна/, а според вида на масата – квадратна и кръгла. Незавсимо кой от всичките видове маси подреждаме, най-напред покриваме с добре изгладена бяла покривка, като средният ръб трябва да минава през средата на масата, а средната кръстовка на ръбовете – в центъра на масата. Добре е тя да виси около педя от всички страни. Много късата покривка изглежда смешно и не на място, а много дългата създава неудобства. В днешно време може да си позволим да излезем малко от протокола и за неофициалното сервиране да покрием масата с цветна покривка, но тя задължително трябва да е в тоналност и стил с цветовете на сервизите, приборите и салфетките. Също така допустимо е за определен празник да се постави покривка с елементи отговарящи на случая – Коледа, Великден, детски рожден ден. Може под бялата покривка да се постави друга покривка от мека тъкан, която има задачата да смекчава поставянето на приборите върху масата и да не се чува звук. Стилът на приборите, на чиниите и на чашите трябва да е единен. Много е важно приборите да бъдат добре изчистени, да имат блясък и да отразяват светлината. Същото важи и за помощните съдове - чинийките за масло и горчица, солници, пиперници и др.
      Приборите се поставят в зависимост от менюто и напитките.
      Официална
      Срещу всеки стол на около 2 пръста разстояние от ръба на масата се поставя подложна чиния. В нея никога не се сeрвира директно храна. Тя трябва да бъде максимално плоска. По този начин избягваме случайно попадане на храна върху покривката.
      В нея поставяме дълбока чиния или купа / ако в менюто има супа или таратор/.
      В дълбоката чиния се поставя платнена салфетка / може с халка или без халка/.
      Вляво от чинията поставяме малка вилица за студено или топло предястие и голяма вилица за основното ястие.
      Вдясно от чинията – нож , на който режещата част трябва да е обърнат към чинията и лъжица за супа.
     Пред чинията слагаме приборите за десерти, нож за плодове и сирена, малка лъжичка и виличка, като дръжката на виличката е насочена наляво, а на лъжичката - надясно.
     Хлябът се поставя в малка чинийка над вилиците вляво.
     Чинийка за масло - поставя се вляво над основната чиния, в реда на чашите от лявата им страна.
     Ножче за масло - поставя се върху чинийката за масло.
     Чашите се поставят вдясно над ножовете, като първа от ляво на дясно е тази за вода. Подреждат се по големина така, че голямата да не скрива малката.
     Чаша за шампанско - поставя се от дясно на чинийката за масло.
     Чаша за вода - поставя се от дясно на чашата за шампанско.
     Чаша за червено вино - поставя се от дясно на чашата за вода.
     Чаша за бяло вино - поставя се от дясно на чашата за червено вино.
     В близост до чинийката за масло и чашите се поставя картичка с името на госта. Ако няма такава, домакинята лично посочва къде е неговото място. И тук може да излезем малко от протокола, като поставим картичката с името върху чашата или в чинията. Има две задължителни места, които не се променят – домакинята заема центъра на една от двете дълги страни на масата, а домакина сяда  отсреща й, на другата страна.
На масата поставяме и няколко кани с вода, панер с хляб, солници, пиперници, съдове за кокали или други отпадъци от храната.     Ежедневна
     Подложна чиния
     Дълбока чиния
     Салфетка – вляво от чиниите
     Вляво от чиниите – вилица за салата и обикновена вилица
     Вдясно от чиниите – обикновен нож / с режещата страна към чинията/ и лъжица за супа
     Над чиниите – лъжичка и виличка за десерта /поставят се както при официалното подреждане/
     Вдясно над приборите – чашите / както при официалното подреждане/.
Може да се постави и чашата за кафето.
     Кана с вода, панер за хляб, солници, пиперници, съдинка за горчица, съдче за отпадъци от храната.     Аранжирането на масата, което ще засегнем в друга публикация също има своето място. Ако използваме декорация от живи цветя, вазата или вазите с цветя поставяме в средата на масата така, че да не пречат на обслужването. Височината на цветните композиции трябва да е ниска, за да може сътрапезниците да се виждат и свободно да комуникират помежду си. Хубаво е ароматьт да бъде семпъл, за да може на масата уханието да идва от ястията. 
     Ако на масата има свещници, те също трябва да бъдат идеално чисти и бляскави и така да ги поставим, че да не капят.
     Преди сервирането на десерта на гостите се поднасят специални малки купички с топла вода, за измиване на пръстите на ръцете. Водата може леко да се ароматизира с розова есенция или лимон.
     Основната цел на подреждането на масата е удобството и приятният вид. За официални обеди и вечери това не само, че е необходимо, а е и задължително, но във всеки друг отделен случай масата се подрежда и украсява по вкуса и възможностите на домакините.


Може и по този начин

       Подреждане на кръгла маса      Подреждане на маса със специален повод - Великден или Гергьовден
3 коментара:

  1. Обикновено всеки от нас си мисли, че знае, как точно се подрежда маса, когато очакваме гости. Но тъй като в повечето случаи най-често каним близки приятели, се надяваме, че дори и да не спазим съвсем точно всичко, те няма да забележат или пък няма да им направи силно впечатление. Постът ти ми е изключително полезен, така хубаво си обяснила и онагледила всичко, Мире, ще бъде безценна помощ за всички ни.:-)))
    Благодаря ти сърдечно и ти пожелавам прекрасна неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно поднесена информация. Благодаря! :)

    ОтговорИзтриване