събота, 11 февруари 2012 г.

Сервиране и отсервиране

     В тази публикация ще пиша за неща, които вероятно всички знаете, но аз все пак ще наблегна на някои подробности. 
     При сядане салфетката се разгръща в скута – при ставане от масата по време на хранене, тя се поставя върху стола, а при ставане след хранене салфетката се поставя до чинията.
     Първо се сервира на дамите, като първата порция се предлага най-напред на дамата седяща на почетното място отдясно но домакина. Втората порция се сервира на дамата, която седи отляво на домакина, и така всяка порция се сервира на различна дама. Винаги последно се сервира на домакинята. След като бъде сервирано на дамите, се започва със сервирането на господата в описания вече ред.
     Супата се поставя на масата в супник, от който се сервира на всеки гост. Супа се предлага само веднъж. Всички останали блюда може да се предложат два пъти. При сервирането на супи и ястия, на които
месото е с кости, задължително се поднася и малка чинийка за костите, която се поставя пред порционната чиния.
     Готовите топли ястия при сервиране трябва да имат следните температури: зимно време - супите около 70 градуса, основните ястия около 60 градуса, а лятно време - супите около 65 градуса, а основните ястия около 60 градуса. За консумация на ястия със сос – чиниите задължително трябва да са затоплени.
     Ястията винаги се сервират от дясно на ляво и се отсервират от ляво на дясно. Напитките винаги се сервират от дясната страна. Индивидуалните солници се поставят над вилицата за основно ястие или над приборите за десерта. Виното обикновено се налива преди ястието, към което се сервира и винаги на гостите се сервира вода – чашата за вода трябва да е поставена над чинията.
     Когато ястието е с гарнитура и са поставени в едно и също плато, доближаването на платото до чинията на госта става от страната, на която се намира месото. При прехвърлянето на ястието, месото се поставя в чинията откъм госта, а гарнитурата - пред месото.
     Салати от пресни или консервирани зеленчуци, които се сервират с основното ястие, се подават от лявата страна на госта, като чинията със салатата се поставя пред порционната чиния вляво, а чинийката с хляба - в основата на вилицата.
     При сервиране с плато от нарязани месни деликатеси и сирена, когато гостът изяви желание домакинята да му сервира в чинията, тя държи платото с лявата ръка от лявата страна на госта, като доближава платото до чинията на госта, ръката опира на масата, а с дясната ръка хваща щипката и сервира.
     Домакините започват да се хранят първи.
     При смяна на чинии – използваната се вдига с дясната ръка, а с лявата се замества с чиста.
     Ако десерта се поднася на същата маса, преди това масата трябва да се изчисти от абсолютно всичко, включително и трохи, които се събират с малка мека четка, или вместо това се вдига горната покривка. Лъжичката за кафето се сервира заедно с него. Преди сервирането на десерта на гостите се поднасят специални малки купички с топла вода, за измиване на пръстите на ръцете. Водата може леко да се ароматизира с розова есенция или лимон. Поднасянето на сироп или друга подобна напитка става в стъклена чаша винаги поднесена на чинийка. Още по-изискано ще бъде ако върху чинийката се сложи малка овална салфетчица.
     Редът на напитките зависи от блюдата. При интимен обяд или вечеря едно добро вино е достатъчно. При празник или официален случай се започва със силен алкохол - ракия или водка и се преминава към вината. 

     Към предястията често се предлага сладко вино, после с рибата сухо бяло вино, а с печеното - червено и със сирената отново червено.
     С десерта се поднася шампанско, а след кафето — коняк. При повече ястия могат да се сервират две бели и две червени вина, като се върви от по-слабото към по-силното. Когато сервира домакина, бутилките се поставят на масата. Те се напълват с вино от 3/4 до 4/5 от чашата, без да се вдигат от масата.
     Коняк се сипва малко над дъното на чашата. Бутилката се накланя направо, а не настрана.
     За наливане на шампанско чашата се вдига от масата.
     Неопразнена чаша не се долива и не се настоява прекалено. Когато отказвате, не покривайте в никакъв случай чашата си с ръка. Дамата не си позволява да покрива с ръка чашата на съпруга си и не бива да си налива сама.  

     Ако се използват поставки за хранене, прието е те да бъдат сложени върху масата без покривка.
     Правилно захващане на приборите. Обърнете внимание на показалеца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар