събота, 18 февруари 2012 г.

Сервиране и консумиране на риба

     Всички знаем колко е полезна рибата за нашия организъм, но често забравяме да я включим в менюто си. А освен изключително полезна, тя е и много вкусна и диетична. Проучване на шведски учени показва, че редовното консумиране на риба повишава интелигентността. Консумация на риба може да ни предпази от сърдечно-съдови заболявания. Изследванията показват, че ако един път в седмицата консумираме някой от тлъстите видове риба, това помага да се предпазим от болестта на Алцхаймер. Рибата съдържа и важни витамини - А, D, Е, В1, В2, В6, В12 и е изключително богат източник на минерални вещества.
     Мазнините в рибата са от 0.5% до 20% и са предимно от семейство омега-3. Количеството им зависи от вида и възрастта на рибата и според него видовете риби се разделят на три групи:
Постни - до 5% мазнини (мерлуза, треска, толстолоб, хек, бяла риба, калкан, кефал, лефер, попчета, сафрид, пъстърва)
Полутлъсти - до 10% мазнини (шаран, акула)
Тлъсти - над 10% (сардина, копърка, херинга, скумрия, тон, паламуд, лакерда, сьомга)
     Приготвянето на този продукт е по желание и вкуса на всяко домакинство. Но има някои правила при сервирането и консумацията, които е желателно да спазваме.
     Нека първо започнем с проборите и чиниите за риба. Естествено е те да се различават от другите сервизи. Тъй като месото на рибата е крехко, не е необходим силно режещ нож, а ни трябват прибори, с които по-леко да отстраняваме множеството кости. Затова ножа за риба има формата на шпатула, а вилицата е с по-къси  връхчета. 


Прибори за хранене


     Желателно е чинията да бъде елипсовидна, за да поеме формата и дължината на рибата. Никак няма да е приятно ако голяма част от главата или опашката висят извън чинията и цапат покривката. Ако нямате такива чинии, използвайте по-големи кръгли или квадратни такива. При квадратната форма може да сложите рибата по диагонал и така да се използва максимално дължината на чинията. 


     По правило при подреждането на масата не е предвидено да има подложна чиня, но когато се сервира супа може да се използва такава. Подреждането на масата се състои от чиния за хранене, лъжица /ако има супа/, нож, вилица, чинийка за хляб, съдче за отпадаците, чаши, които са две - за вода и бяло вино, салфетка и купичка с ароматизирана вода за изплакване на пръстите /може да я сложим и след приключването на яденето - задължително преди десерта/.
 

     Когато рибата се сервира цяла, тя по-дълго време остава топла.
Прибори за сервиране

     Косумацията на тази храна изисква някои правила. Първо махаме перките. След това разрязваме рибата по дължина, по линията на гърба и сваляме кожата отгоре и я оставяме отстрани в чинията или в съдовете, специално предназначени за отпадъците. Може и да я изядете (има хора, за които това е деликатес). Бавно отделяме месото от костите. След като приключим с тази половина на рибата, я обръщаме с помощта на приборите и постъпваме както с първата част. А ако не искаме да въртим рибата може да извадим костта, стигайки по този начин до месото. Костта може да се премахнем, вкарвайки ножа между месото и костта. Започваме от опашката. 
Транширане
     Както забелязвате при тази посуда също има различни стилове. И тук важи правилото, че може да не са от един сервиз, но задължително трябва да са в един стил и цветово /ако може и дизайнерски/ да се допълват.
      Няколко съвсем бегли идеи за сервиране. Все пак украсата на масата и аранжирането на чиниите е право на доамакинята или домакина. 

Сервиране на супа

     И малко любопитна информация, намерена в интернет. 
     Това е основна храна в Норвегия и я приготвят по много разнообразни начини – печена, пушена, варена, на скара, маринована, като татар, с макарони, в супа, на пудинг /сервира се като основно ястие или като приставка към хляба/, сушена на слънце. Деликатесът в Дания е сьомга, потопена в глинено гърне пълно с мед. Плътно затвореното гърне се поставя за няколко месеца под земята където температурата е ниска. След изваждането, месото на сьомгата става със специфичен аромат и вкус. Това ястие се консумира с добавка на кръгчета лук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар