събота, 25 февруари 2012 г.

Сервиране и консумиране на пиле

     Повечето смятат, че етикетът позволява пилето да се яде с ръце, но уви, не е така!  Правилата казват, че за консумацията може да се използват само нож и вилица. Освен пилешките бутчета, никоя друга част от пилето в никакъв случай не може да пипаме с пръсти. Месото от бутчето сваляме от кокала с помощта на нож и вилица. За целта придържаме крачето с вилицата, а с ножа внимателно нарязваме месото на тънки парченца, докато не го премахнем изцяло /до колкото е възможно/. Тогава хващаме пилешкото краче с пръсти, и изяждаме остатъка от месото по кокала. В такъв случай на пилешките бутчета задължително слагаме специални хартиени „капачета”, за които можем да хванем с пръсти за да изядем остатъка от месото. Правим ги от бяла хартия, или ако не можете увийте горната част на бутчето с плътна хартиена салфетка. 

     И все пак за да си разрешим да хванем бутчето с пръсти, на масата трябва да сервираме специален съд за измиване (малка купа с вода, в която има резен лимон). След като приключим с бутчето си потапаме пръстите в купичката с вода. В случаите, когато горепосочените неща (купичките  или “капачетата”) не са предвидени при сервирането на масата, етикетът забранява пилето да се докосва с ръце. Тази част от месото, която не може да бъде изрязана с нож, трябва да остане в чинията. Хубаво е приборите за консумация на пиле да създават удобство на масата. За целта вилиците трябва да са с по-дълки върхове, а ножа да е по-тънък, за да може по-лесно да се обрязват кокалите и да се изважда месото. 


     Приборите за сервиране също имат по-различна форма. В определен момент за по-голямо удобство може да използваме и домакинска ножица. 
         Транжирането на пилето на порции става по един определен начин, независимо дали ще бъде сурово за готвене или вече изпечено и сервирано на масата.

  Транжиране
    Ако ще транжираме сурово пиле, то естествено ни трябва удобна дъска и инструменти.


    Започваме с премахването на краката. Това се прави като отдалечим крака от тялото и режем с ножа докато стигнем до ставата.


    След достигане до костта, използваме върха на ножа и натискаме между ставите, срязваме хрущяла и отделяме крака от тялото.    С пръсти напипваме мястото, където бедрената кост се свързва с бутчето и срязваме с ножа. 


Следва отделянето на крилото. 


    Срязваме крилото през първата става. Тази разфасовка е подходяща, при пържене на пилешки крилца. 


     Срязване на пилето. Завъртаме пилето, така че да е с гърдите надолу. Използваме кухненска ножица и срязваме през ребрата надолу от двете страни на костта на гърба. 


    Ако не разполагаме с кухненски ножици, може да го разполовим и с нож. 


     Друг метод да разделим гърдите е чрез рязане от вътрешната страна, през гръдната кост. 


     Този метод на рязане дава осем парчета:  
2 подбедреници, 2 бутчета, 2 крила, 2 половинки гърди.
     След като разделихме гърдите, можете да ги срежем наполовина. 

  
     Така се получават десет парчета: 
2 подбедреници, 2 бутчета, 2 крила,  4 части гърди.


    Естествено, ако това порциониране се прави на масата с изпечено пиле, то трябва да стане масимално елегантно.Няма коментари:

Публикуване на коментар