събота, 3 март 2012 г.

Плодове на масата

     Сервирането и консумацията на плодове не е сложна процедура, но и тук има дребни неща, които трябва да знаем и да се съобразим с тях. Може би няма да ви кажа нещо ново, но нека си повторим наученото. Първото което никога не трябва да забравяме е, че плодовете трябва задължително да се предлагат измити. Ако сме поканили следобедни гости и ще сервираме само плодове, може да покрием масата с цветна покривка, или някаква с подходящи мотиви. Плодовете, независимо какви са те, се сервират на масата във фруктиери, които могат да бъдат в различен стил и от различен материал.
 Фруктиери в ретро стил


Фруктиери в модерен стил  
     Ако плодовете преди това изискват да бъдат обработени, може да направим от тях артистична декорация в съда, в който ги поднасяме. Прибори за декорация на плодове
     Както при всяко сервиране и тук, приборите и съдовете трябва да са в еднакъв стил. На всеки гост сервираме чинийка, десертни нож и вилица, ако се налага - лъжичка и салфетка. 
 
     Може да променим малко етикецията, като предложим плодовете в друг подходящ съд, особено ако при сервирането гарнираме с мляко, крем или сметана.


     Ябълки и круши разделяме на четири и след това белим. Ядат се с ръка. Ако искаме да си разделим с някого, на другия даваме половинката с дръжката.
     Прасковите разделяме на две, като прерязваме с ножа до костилката, по общата дължина на плода. Белят с нож и се ядат с вилица.
     Зарзали, кайсии, череши, сливи ядем с ръка.
Костилки се плюят във вилицата и се оставят в края на чинията.
     Резенът диня или пъпеш режем успоредно на кората и после парче по парче. С вилицата държим парчето, а с ножа чистим семките. За по-удобно може динята, пъпешът и папаята да поднесем нарязани на малки парчета.
     Гроздето предлагаме на дребни чепки и зърната ядем с ръка.
     Портокалът взимаме в лявата ръка и срязваме кората му надълго на 6 — 8 резена като звезда, обелваме и разделяме на резени с нож. Тук също може да улесним гостите, като извършим тази манипулация предварително и поднесем готово блюдо. Предлагат се само цели резенчета.
     Грейпфрутът срязваме напреко на две. С остър нож прорязваме край кората отвътре и през кожичките. Сервираме по половинка, поръсен със захар на вкус и ядем с лъжичка.
     Ягоди и малини сервираме в индивидуални чинийки със захар и сметана или със сладолед. Ядем с чаена лъжичка.
     Бананът сервираме, като го срежем на върха и го полуобелим.  
     Ананасът, който предварително сме обелили и почистили, може да нарежем и на масата, за да се почувства ароматът му. Нареждаме резените в кръг. Яде се с нож и вилица за плодове.
 

1 коментар:

  1. Здравейте понеже не видях никъде контакт за връзка пиша тук, надявам се не е проблем. Интересувам се от фруктиерите по горе. Къде мога да ги намеря в търговската мрежа, ако искам да закупя?

    ОтговорИзтриване