събота, 10 март 2012 г.

Аранжиране на храната в чинията

    Начинът, по който сервираме храната е от огромно значение. Трябва да се съобразим с много фактори за да постигнем добър ефект. Нека да започнем с по-обикновеният начин на аранжиране.
Чинията – това е рамката на нашата «презентация», затова трябва да я подберем внимателно според случая.
Цветът - аранжирането на храната в чинията е изкуство и тук цветът е важен елемент от цялото представяне, особено когато сервираме зеленчуци. Бланширането запазва свежият им вид. Разнообразяваме зелените зеленчуци с такива с ярки цветове - червени чушки, домати, моркови. Може да нарежем видовете зеленчуци различно. Така ще направим облика на ястието раздвижен и интересен.
Текстурата - създава контраста в яденето. Комбинирането на твърдо и меко, на гладко и неравно прави храната да изглежда богата. Различна текстура можете да постигнем като ползваме различни продукти или различни методи на приготвяне.
Център на вниманието - Когато аранжираме чиния е важно да изберем кой елемент искаме да акцентираме. Това не означава, че основният елемент в ястието трябва да бъде в центъра на чинията. Важно е най-високите елементи от ястието да са отзад (спрямо гледната точка на госта), а най-ниската точка в композицията не трябва да е в центъра. 
    За да ни е по-лесно и да сервираме без затруднение пред гостите си може да си послужим с един малък трик. Визуализира ме си часовника. Пюрето поставяме на 10 часа, месото на 2 и зеленчуците на 6. Това е най-сигурната композиция. Всичко останало е допълнителни разкрасяващи елементи.Подреденост - Подредеността и чистотата на чинията правят впечатление. Храната не трябва да бъде върху ръба на чинията, както и не трябва да е струпана в центъра. Търсиме баланс в композицията си. Ако предварително сме подредили аранжировката в чинията, хубаво е да избършем краят й със суха салфетка.
Украсата - Избираме за украса елементи, които са подходящи за ястието или се намират в него обработени по друг начин. 
     Ето няколко важни правила при украсяването:
   - Никога не декорирме чинията с нещо, което не е за ядене.
   - Не претрупвме чинията с украса - важно е ястието.
   - Внимавме с размерите на украсата. Ястието трябва да може да се яде така, че без да се мести украсата от чинията.
     Нека не се ограничавме само с поръсване с пресен магданоз или лимонова кора.
Възможностите са неограничени.

  Гурме – атрактивен начин на сервиране
     Гурмѐ (от френски : gourmet, гастроном) е ценител и познавач на добрата храна и напитки. Думата гурме е навлязла в езика и като прилагателно, описващо изискани ястия, в чието приготовление и начин на поднасяне са вложени специални съставки, особено старание или творчество./от Уикипедия/
    Гурме е начин, който прави обикновените неща да изглеждат атрактивни. Декоративно и художествено поднасяне на храната в чинията. Съвременните ястия все повече наподобяват картини с много цветове, с различни форми и композиции. Храната наистина е ежедневие, но е и изживяване. Гурме е усещане за напитките, храните, ароматите, цветовете – за всичко, което би повдигнало качеството на емоциите, когато сме седнали на масата и искаме да изпитаме удоволствие от това което виждаме и хапваме. От уханията, които се разнасят от храната и напитките.
Няма коментари:

Публикуване на коментар