събота, 17 март 2012 г.

Сервиране и консумиране на раци

     Яденето на раци не е много изискана работа, но пък за сметка на това трудна. Битката е сериозна и голяма. Истинските кулинари твърдят, че няма по-голямо удоволствие и наслада от това сам да си извадиш месото от рака. Аз преди година, на една почивка, започнах това начинание, но още в началото прецених, че е по-добре да се лиша точно от тази част на удоволствието и да ми донесат месото вече готово. То е безумно вкусно и не е за наяждане. С него и чаша изстудено бяло вино изживявате запомнящо се удоволствие. Но да престана да си спомням и да ви дам необходимата информация.
     Подреждането на масата се извършва по съответния ред: основна чиния, в дясно от нея дървено чукче и малка дъсчица, в ляво от чинията /до нея/ виличка за раци, след нея клещи за раци. Задължително трябва да има съдче с вода за ръцете и салфетка. Също така на госта се предоставя специална престилчица наподобяваща на голям лигавник, която да поема пръските при геройските изпълнения. 

Прибори
 Клещи
 
 

ВилициЧукче


Престилки

     И тъй като ви гарантирам, че няма да се справите блестящо още от първия път, ще си позволя да ви посъветвам, да си облечете дреха в по-тъмни краски. Не се отчайвате, не е лесно, но пък хора го правят. Значи и ние го можем. Не забравяйте чашата за вода и вино. 

Краб


     Крабовете имат кръгло тяло покрито с броня. Интересното за тях е, че са  способни да регенерират загубените си крайници. Имат малко ядливи елементи. Годни за консумация са мускулите под бронята на щипците, мускулите по крайниците, черният дроб на рака и една бяла, кремообразна субстанция, която се намира под горната броня на рака. 
     За да е по-ясно, представям ви етапите на консумация на краб, в снимки.


 Омар 


     Тялото им е удължено, достига дължина до 80 см. и тежат до 15 кг. При тях интересното е, че нарастват през целия си живот, за разлика от другите животни, които имат определен растеж. В тялото на омара има много повече месо в сравнение с това, което се намира само в опашката и щипките. За да се добере човек до всичкото такова, трябва да счупи черупката навсякъде, да извади всяко парче месо и така до последното. Не забравяйте месото в краката на омара и под черупката, а също така и зеления "черен дроб".
     За да разрежете сварения омар на две вземете остър нож или здрави ножици. Тялото, опашката и черупката са доста твърди. След като отворите рака, намерете тъмната вена, която минава през средата на месото на опшката и я отстранете с върха на малък нож. Махнете хрилете и стомаха, който е около устата на омара. Месото от опашката се вади и се реже на малки парченца. Откъснете големите щипки от тялото като ги въртите. Счупете ги с клещи за раци и със специалната вилица за омари извадете месото. След това отделете опашката от тялото, като я натиснете през гърба. Ако готвачът не я е разцепил, направете го с помощта на вилица за омари, но от долната страна. От там ще си вземете месото – извадете го цяло. След като свършихте с удоволствието, може да си изплакнете ръцете в купичката с вода. Ето и нещо като снимков материал - за по-лесна консумация.


1 коментар:

  1. изглежда много вкусен, но не сме толкава заможни, че да можем да си го позволим. Веднъж в един китайски ресторант го видях в менюто, а цената беше 35 лв. Не знам по принцип по колко върви.

    ОтговорИзтриване