събота, 24 март 2012 г.

Сервиране и консумиране на охлюви

     Охлювите принадлежат към деликатесите, които все още не са популярни на нашата трапеза. Консумацията им определено е трудна. И макар, че не изглеждат апетитно, тези, които ги хапват твърдят, че са много вкусни.
     Първоначално искам да ви дам малко информация /от интернет/ за охлювите, за да можете да се подготвите психически какво точно ще ядете.
     Охлювите са изключително интересни създания. Живеят до 15 години, имат 3000 зъба, дишат с дробове, зрението им е слабо и се ориентират предимно чрез мирис и допир, тъй като са напълно глухи. Отделят слуз, която им позволява да се придвижват, като могат да се залепят за всякакви повърхности. Пълзят дори с главата надолу и преминават през острието на бръснач, без никакви наранявания. Охлювите са хермафродити и се движат с 0,0006 км/ч, предимно през нощта, хаотично, често пъти обикалят в кръг. През зимата се “запечатват” и спят зимен сън. Градинските охлюви са се отделили от морските, и са излезли на сушата преди 600 милиона години. Еволюцията ги е направила едни от най-силните животни на света - безпроблемно теглят до 30 пъти по-тежък товар, от самите тях. Старите хора вярват, че слузта им е лечебна и човек може да се излекува от язва, ако ги яде живи.
      От изключителна важност е охлювите да се оставят няколко дни да храносмилат това, което са изяли. Пресните са леко жилави и поемат много добре вкуса на соса. За тях е подходящо бяло вино.
Прибори за консумация


     Това са специални щипки за задържането на охлюва и тънка вилица, с която да се извади месото. 


     Виличката за охлюви се сервира отдясно, от външната страна на лъжицата и ножа.       Във Франция се поднасят 6 или 12 броя охлюва, като предястие. Сервират се с черупките, в малък съд с вдлъбнатини, което улеснява тяхно задържане на едно място - горещи, в сос от масло, чесън, мащерка и магданоз. Гарнират се с бял хляб.     Консумират се по следния начин /описанието е само от мое лично наблюдение – без практика/: 
     - Черупката се захваща със щипката 
     - Съдържанието се изважда с помощта на тънката виличка. Охлювите са много хлъзгави и това не е лесна задача.
     - Месото, заедно с билковия сос, може да консумирате хапвайки го с хляб. 
     Ястието съдържа много мазнина, затова всички действия трябва да извършвате много внимателно, за да не нацапате дрехите си и покривката.


 
     Мои познати твърдят, че част от удоволствието на Гърция е да се опита местната кухня – узо и най-големият деликатес - варени охлюви по критски. Описанието е точно цитирано от консуматора: 
    - Изберете си голям охлюв. Колкото е по-голям толкова по-лесно се консумира, а и е по-вкусен. 
    - Пробийте черупката с един от зъбците на вилицата си. 
    - Поставете естествения голям отвор на охлювената черупка срещу устата си и поднесете. 
    - Използвайте показалеца си като клапан на малката, пробита с вилица дупка. Вдигайте пръста си от дупчицата, когато засмуквате и запушвайте, когато отделите черупката от устата си. Малко като пиене на сурово яйце. 
    - Смучете активно и силно докато охлювът не изпадне в устата ви. 
    - Ако с този метод не можете да се справите, опитайте се да прокарате вилицата си през черупката на охлюва докато не излезе от другата страна набучила мекотелото. Подкрепяйте се с узо.
  Е, приятен апетит на всички, които искат да опитат!

Няма коментари:

Публикуване на коментар