събота, 7 април 2012 г.

Подреждане и сервиране на "Шведска маса"

       Вероятно няма човек, който да не е чувал за „шведска маса“. Историята й е следната: преди време, когато шведите канели гости по някакъв повод, е трябвало да нахранят всички. Гостите пристигали от различни части на тази голяма страна и за да не чакат тези, които вече са пристигнали, домакините сервирали ястия с трайност няколко дни – осолена херинга, салати от картофи и варени зеленчуци, твърдосварени яйца, студено месо, сандвичи. Днес под шведска маса се разбира прием, на който гостите се самообслужват. Хората се хранят прави или седнали далече от масата, за да не пречат на останалите да си взимат това, което им е необходимо. Приемът може да бъде с голям брой гости или малко на брой хора. Аз лично харесвам този вид посрещане, защото домакините имат по-голяма свобода на действие и общуване. 
    „Шведска маса” е лесен начин за сервиране, който позволява на всеки гост да изберете своето меню. Масата се покрива обезателно с бяла покривка. И тук основното правило е, че сервизите трябва да си подхождат по стил. Поставяме плата със сандвичи, хапки, рулца, нарязани парчета печено или варено месо, риба, нарязани колбаси, всички със съответен прибор за сервиране /обслужващи вилици, лъжици или щипки/, зеленчуци, дребни сладки, кекс – нарязан, плодове – цели или нарязани, кремове сервирани в чашки. Храните за намазване – пастет, масло и др. сервираме в по-дълбоки чинийки, като предвиждаме нож към всяка. Чистите чинии и прибори нареждаме в края на масата, до тях салфетки, чинии с нарязан хляб и кифлички, за да може всеки гост да се обслужи сам. Задължително е гостите да имат лесен достъп до всяко блюдо. В средата поставяме сладкишите /ако няма отделна масичка за тях/, тъй като те са към края на храненето. Напитките с чашите,  десерта и кафето може да сервираме и на сервитьорска количка /ако имаме такава/, или на допълнителна масичка, отелно от шведската маса. Хубаво е различните блюда да бъдат красиво подредени. Много ефектен начин за сервиране е да нанижем на дървени шишчета различни видове продукти /които си подхождат по вкусови характеристики/. 
     Когато сме на шведска маса, не слагаме в една чиния месо, риба и плодове. По-добре е да си сервираме от масата на няколко пъти. След рибните ястия си сменяме чиниията и прибора, и преминаваме към останалите ястия. 
     Ако искаме да хапнем малки сандвичи или канапета на клечки, слагаме няколко в чинията си и едва тогава – в устата. Канапето се изяжда на една хапка. Празните клечки се поставят встрани и не се използват за почистване на зъбите.  
     Сандвичите не се държат в ръка и не се отхапва от голямото парче. Ако сме взели готов сандвич, трябва да го ядем с нож и вилица, като отрязваме парченца и ги слагаме в устата си. Ако сме си избирали сирене или колбас и искаме да си направим сандвич сами, поставяме хляба в чинийка (НЕ на дланта!), намазваме с масло и, като придържаме с два пръста на лявата ръка, с вилица добавяме колбас или сирене. От този сандвич също режем малки парченца.
     Ето няколко идеи за конфигурация на шведска масаСервиране и подреждане 


1.   Чинии и салфетки
2.   Основно ястие
3.   Гарнитура
4.   Постно ядене
5.   Салата
6.   Дресинг
7.   Сол и черен пипер
8.   Хлебчета - питчици
9.   Масло
10. Вилици
      Обърнете внимание на посоката на стрелките. Това е пътят на гостите, по който те се движат около масата, за да си сервират в чиниите. Също така не забравяйте украсата в център на масата. Тук тя може да бъде по-богата и по-висока.
 Други  вариати     Тук местата са маркирани само като зони. Броя на блюдата и платата са избор на домакините. Мястото за украсата на масата също се определя от домакините.
     Ето и няколко идеи, които могат да провокират вашето въображение.

     Приборите може да се сервират предварително увити в салфетка, независимо дали е платнена или хартиена. Може да бъдат поставени в подходящ съд или направо на масата. Това не премахва необходимостта от други салфетки.
 Плато със задушени зеленчуци.


  За такъв тип сервиране може да се използват и пластмасови чашки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар