събота, 28 април 2012 г.

Съобразяване на вино и храна

     Правилното сервиране на алкохол е част от етикета на масата. Поднасянето на неподходяща напитка може да развали добрият вкус на ястието. Последователността при сервиране на вино по правило е следната: сухо преди сладко, младо преди отлежало, бяло преди червено, сладките десертни вина и ликьорите са накрая, с десерта. Вината, сервирани към основното ястие, трябва да бъдат изпити преди десерта. Грешно е да се сервира шампанско между вината. То винаги трябва да се сервира като първо питие или след виното. Във Франция се сервират различни сирена, за да се допие виното преди сервирането на десерта.
   
За начало се започва с аперитив от различни видове вермут или горчиви вина.
Обикновено се сервира сухо вино, сухо или полусухо шери, джин с тоник, шампанско или пенливо вино. Питиетата, сервирани като аперитив, след това не трябва да се появяват на масата, дори за десерта. Аперитивът служи да стимулира апетита на гостите. Той може да продължи максимум 15-20 минути.
     Бялото трапезно вино се сервира при консумация на по-леки и фини храни - ордьоври, риба, хайвер, бяло месо, варени или печени птици, агнешки дреболии, мозък, гъби, пюрета, макарони.
    Розовите вина се пият при ядене на студен език, студена птица, пълнени яйца, различни сандвичи приготвени с пастет от черен дроб, от мозък, от стрити варени жълтъци и прясно масло, от стрито сирене с майонеза и горчица, от счукан чесън и счукани орехи, салца, печени сини патладжани, кренвирши, печено агнешко месо.
     Червени трапезни вина - мавруд или мелнишко вино се поднасят при консумацията на по-тлъсти  храни - свинско печено, свински пържоли, тлъсто агнешко, тлъста пуйка, тлъста патица, свинско със зеле, печено овнешко, шунка, салами, луканки. 

     Памидовите вина могат да се комбинират с печени меса от млади животни и птици, агнешко печено, телешки пържоли, шницели, руло, всички видове кебапи, мусака с месо или зеленчуци, пълнени пиперки, кюфтета на фурна, дроб-сарма, зелеви сарми, карфиол на фурна.
     Гъмзовите вина подхождат на ястия с меса от по-стари животни - говеждо, овнешко, свински пържоли, скара, черен дроб, пълнен далак.
     Десертните вина може да се поднесат в следобедните часове в компания с приятели или късно вечер при семейни срещи. Фините бели вина се консумират при ядене на плодове, бисквити, леки сладкиши, кремове, кейк, плодови пасти, а при тежките десерти, като маслени торти, баклави, реванета, подхождат червените десертни вина.
     За завършване на тържествена семейна трапеза се поднася чаша шампанско. При сервиране на шумящо вино се поднасят фини десерти от бисквити, бишкоти, дребни сладки, леки торти. Шампанско може да се поднесе и при следобедна закуска или късно през нощта в зависимост от тържествеността на случая или настроението на гостите.
     Вермутът в редки случаи се консумира след приключване на храненето като десертна напитка.
При пиене на вермут най-подходящи са сандвичите с месо, с масло и риба - аншоа, с хайвер, и други пикантни подправки или се сервира с бишкоти, козунак или кейк. Може да се поднесе и при следобедна закуска или късно вечер. Налива се в стъклени чаши със столчета, които са по-малки от тези за вино и по-големи от ракиените.

1 коментар: