неделя, 13 май 2012 г.

Организиране на барбекю

     Нека все пак да започна с уточнението, че това не е скарата в двора, която сме си направили сами от две тухли, нито пък е скарата за кебабчета, с която толкова много сме свикнали. Готвенето на барбекю е социално събитие. И понеже ние сме малко далече от тази дейност, но има традиционалисти в тази област, за да бъда по-точна при писането на този материал съм се допитала до г-н Джон Гиб и г-жа Линзи Палмър. Барбекю-парти е преживяване, някакъв тип официално събиране. Малко прилича на пикник, но е по-близо до удобствата на кухнята, така че имате възможност да го подредите малко по-официално. Събирането може да посветите на някоя конкретна тема. За да организирате такова събитие използвайте сгъваеми маси и столове за пикник или лека градинска мебел, слънчеви чадъри, тенти (сенници) и преносимо осветление. Барбекюто може да е толкова официално, колкото пожелаете. Прието е да се използват хартиени или пластмасови чинии, чаши и прибори, хартиени салфетки - всичко, което може да се изхвърли след храненето. 
      Има много възможности за подреждането на масата. За храненето на гостите може да организирате блок маса или няколко отделни маси и столове за да седнат докато се хранят. Всичко това зависи от броя на гостите и мястото с което разполагате. Дългите маси или самостоятелните такива могат да бъдат покрити с ярко оцветени или шарени покривки, като в центъра им сложете вази с цветя. Аранжирането на пространството определено за барбекю-среща може да е декорирано във връзка с повода по който го организирате или както ви се развихри въображението. Поставете наоколо свещи с масло от цитронела /Лимонена трева/ срещу комари, факли на високи стойки – продават се в Kaufland.
      Готвач на тези събития обикновено е домакинът или домакинята, но това не е задължително правило. Понякога, останалите членове на семейството или някой от по-приближените гости може да се заеме с тази дейност. В близост до барбекюто сложете не много голяма маса и върху нея поставете табла, в която «готвача» да слага изпечената храна, приборите си и специалните съдове с подправки. На барбекю или пикник, може да подредите кът за игри за децата, така че те да са заети, докато се приготвя храната. Може да организирате игри на открито и за останалите гости като кегли, «мятане на подкови» и др., които да се играя ниско на тревата, така че да не пречат на хранещите се. Направете състезания по дърпане на въже, скачане с вързани крака или плуване – ако имате басейн. За да е още по-интересно, подгответе малки награди за победителите при игрите. Поканете между гостите някой, който може да свири на китара или друг преносим инструмент. Направете нещата да бъдат естествени. 
Подреждане на блок маса
      Искам да започна с уговорката, че това не е шведска маса. Използването на «бюфет» е лесен начин, чрез който гостите сами се обслужват. Подредете всичката храна като вид и количество в средата, а приборите и салфетките встрани, така че гостите да могат да се обслужват едновременно от двете страни на масата. Поставете приборите и салфетките в контейнерчета, за да не се разпиляват. Наредете табли с основни ястия, зеленчуци, салати и хляб. Покрийте блюдата с прозрачни или мрежести капаци, за да не ги кацат мухите. Поставете картички-етикети пред таблите с блюдата, като напишете какво е съдържанието. Сложете сол и черен пипер. Ако блок масата е близо до грила подредете с хлебчета за хамбургери, подправки, салата, домати, кисели краставички, лук. 
     На отделна маса сервирайте напитките и десертите. Поставете съдове с лед, в които да сложите безалкохолните напитки. 
     Не забравяйте да поставите наблизо и съдовете за боклук, но не до таблите с храната. Ако безалкохолните напитки са в кутии определете кой съд е за изхвърлянето им. Сложете етикетчета.
      Ако не живеете в къща, а в блок в града и нямате вила където да направите барбекю-уикенд, но имате голяма тераса, то може да го организирате там. Особено добре е ако живеете на последен етаж. Много от жилищните блокове имат подходящи плоски покриви, които за съжаление не се използват за нищо от живеещите там. А те са многофункционална площ.

 Барбекю


Прибори за барбекю

Комплекти за подправки

     Основните подправки за барбекю са кетчуп, горчица и майонеза. Но както виждате съдчетата може да се използват и за други гарнитури.

 Съд с мрежест капак


Съд за салата с капак против мухи      При подреждането на семейна маса за барбекю чашите се слагат на обратно за да не падат в тях боклуци.

Когато масата е близо до грила
      Това не е маса за хранене, а за да си вземете храна. Домакините са сложили столове около масата, за възрастните гости.


Салфетките са поставени в контейнери с тежест, за да не се разпиляват

 
Блок маса
      Може да я доближите до стената само от дългата й страна или да я сложите свободно, далече от стената, така че да бъде достъпна от всички страни.
      И така, всички са у вас. Дворът е претъпкан. Храната и салатите са многобройни и вкусни. Слънцето грее, птичките пеят и всички се забавляват. Освен вас, разбира се. (Ами някой трябва да пече на барбекюто, да сервира, да сипва напитките, да разчиства, да бие мухите, и като цяло да движи нещата).  
      За събития без грижи и за да ви е по-лесно организирането на такова събиране, предлагам ви следния четиристепенен списък.

     Степен 1:   Около седмица по-рано
     Направете списък на гостите и разпратете покани (или просто се обадете на всички). Съставете менюто и направете списък за пазаруване на всичко, от което има нужда да се купи. Ако сред гостите Ви има вегетарианци, имайте ги предвид. Намерете си помощници /от семейството или приятели/ в приготвянето на салатите и десертите. Това ще ви позволи да се заемете предимно с грила. Ако използвате газов грил, вижте дали имате достатъчно гориво (винаги е добре да имате резервно). Ако използвате въглени, постарайте се да имате достатъчно.
Ако трябва да наемете или вземете назаем някакви уреди - направете го.
     Степен 2:   Два-три дни преди барбекю партито
     Няколко дена преди събитието започнете да приготвяте всичко. Направете списък от нещата, които трябва да се вземат:
Храна и напитки (Алкохолни и безалкохолни). Картонени чинии, салфетки и кърпи, пластмасови прибори. Добре е да вземете малко повече от броя на хората, които сте поканили.
Вземете декорациите, покривки и всичко друго, от което може да имате нужда. Не забравяйте месото и морските деликатеси. Ако някои храни, които сте запланували, могат да се приготвят по-отрано, сега е времето да ги направите.
     Степен 3:   Денят преди това
     Вземете леда за напитките. Вземете всички нетрайни и последни неща, които Ви трябват. Не забравяйте майонеза, горчица, подправки, кисели краставички и др. Пригответе салатите или просто вземете готови от магазина. Декорирайте парти-зоните. Размразете замразените храни.
     Степен 4:   Денят на барбекюто
     Сутринта поставете подносите, чиниите, приборите и барбекю пособията. Дръжте всички съоръжения, които ще ви трябват под ръка, за да не Ви се налага да напускате поста си за да влезете и да вземете нещо. Инциденти стават, когато грила е без надзор.
Ако печете зеленчуци, сега е момента да ги увиете във фолио, ако е необходимо. Помнете,че царевицата и картофите трабва да са на грила поне около час преди месото. Подредете масата за питиетата. Напълнете голям пластмасов съд с лед за напитки в кенове. Така ще избегнете бъркането в хладилника ви от гостите. Поставете голям кош за боклук (или два) до зоната си на готвене с голям найлонов чувал вътре. Също така добре е да имате наблизо няколко ролки домакинска хартия. 
     Сега можете да бъдете по-спокоен и да се забавлявате и Вие.

1 коментар:

  1. Всеки обича барбекю събиранията, особено на открито в природата. Какво по-хубаво от това да се подишаш чист въздух, малко разходка и пържоли на дървени въглища :) Ние вила нямаме, но често си намираме някое приятно местенце сред природата, където може да се настаним. При нашето барбекю парти важна част заемат и сгъваемите мебели по разбираеми причини :) Статията много добре описва цялата процедура по подготовката, а тя хич не е малко!

    ОтговорИзтриване