понеделник, 4 юни 2012 г.

Сервиране на шампанско

      Шампанското е вино от висока класа с богата и интересна история. Наименованието му произлиза от френската провинция Шампан и трябва да се използва единствено за вината, произведени по традиционната технология. От манастирските лозя монасите приготвяли вина за причастия. По традиция короноването на френските владетели ставало в Реймс и шампанското се превърнало в неизменна част от тържествата. Коронованите особи обаче били привърженици на традиционните вина и за тържествата в кралските дворове се предпочитали вина от Шампан, но не пенливи. Едва в края на 17 век методът за производство на пенливи вина става известен в Шампан и с използването на изобретените в Англия по-масивни бутилки към 1700 г. се ражда първото шампанско. Англичаните много го харесали и благодарение на тях то се разпространява по света. Съвременното шампанско вино Брют е направено именно за нуждите на английските потребители. Шампанското става твърде бързо популярно в Европа. Сред коронованите особи особено големи количества е консумирал руският императорски двор. Фирменото название „Шампан“ (фр. Champagne) е защитено за Европа с Мадридския договор от 1891 г. и се отнася за вина, произведени само в тази провинция и съответстващи на традицията и стандарта. Това е потвърдено с Версайския договор след приключването на Първата световна война. Със създаването на Международния комитет на шампанските вина е разработен стандарт за производство на това вино в областта Шампан, като се използва точна технология с най-подходящите сортове грозде като „Шардоне“, „Пино ноар“  и „Пино мьоние“. При спазване на тези условия се позволява върху етикета на бутилката да бъде записано „шампан“. През 2005 г. е забранено дори използването на термина «шампански метод» за вината, произведени в други райони на Франция и света. Отделните страни, които произвеждат такъв тип вина използват различни названия - в Испания то се нарича Cava, в Италия – Spumante или Asti, в ЮАР - Cap Classique, в Германия - Sekt. Дори в други провинции на Франция не може да се използва названието „шампанско“, поради което то се нарича Crémant. На територията на бившия СССР е прието да се използват прилагателни към “шампанско”, като Советское шампанское, Украинское шампанское и др. В САЩ все още е разрешено да се използва терминът „шампанско“ с допълнението semi-generic, което дава информация, че това вино е произведено в Съединените щати.
      По отношение съдържанието на добавени захари шампанското вино се дели на: Сладко, Полусухо, Сухо, Екстра сухо, Почти изцяло сухо, Изцяло сухо (без допълнителна захар, понякога извънредно сухо).
      Бутилките за шампанско са дебелостенни, с вдлъбнато дъно, за да могат да издържат налягане, трикратно по-високо от налягането в автомобилна гума. Като стандарт за производството на Шампан са бутилките от 0,750 л. 
      Шампанското, произведено по оригиналната технология се затваря в бутилката с коркова тапа, върху които се поставя пластмасово "калпаче"; калпачето се захваща стабилно за ръба под гърлото на бутилката с телена опаска, след което цялото гърло на бутилката се покрива с фолио за естетичен завършек.
      Произведеното у нас пенливо вино се затваря с пластмасова тапа.
      Първото, с което трябва да се съобразите е, че преди сервиране на шампанското, то трябва да се охлади  в долната част на хладилника около два часа до 6-8 градуса. Не го поставяйте в най-студените части на хладилника, и в никакъв случай не го местете! Специалните  хладилници за вино също не са най-добрият избор, защото бутилката ще е влажна. При пренасянето на шампанското от хладилника до масата не трябва да има резки сътресения. Разклащането на пенливите вина води до повишаване на налягането в бутилката, а резултата е фонтан при отварянето, което е абсолютно недопустимо.
Отваряне 
  1. Отстранете фолиото
  2. Хванете бутилката за гърлото с лявата ръка, така че палецът ви да е на върха на тапата. С дясната ръка внимателно развийте металната кошничка, след което я отстранете. През цялото това време лявата ви ръка е на гърлото на бутилката и палецът ви остава на върха на тапата (това е с цел предотвратяването на случайно и нежелано излитане на тапата). Излитането на тапата може да бъде много опасно за вас и за околните,  тъй като налягането в бутилката е около 6 атмосфери (за сравнение налягането на автомобилна гума е 2 атмосфери).
  3. Сега, когато сте извадили телта вземете бутилката под ъгъл 45 градуса и я насочете настрани за да не ударите някой от гостите защото тапата излиза с 13 м/сек. Държейки гърлото на бутилката и тапата с лявата ръка, с дясната ръка хванете бутилката за дъното и започнете внимателно да я  завъртате в посока обратна на часовниковата стрелка. Запомнете - не дърпате и не завъртате корковата тапа, а завъртате бутилката до изваждането на тапата. Бъдете много внимателни и  не  разклащайте  бутилката, в противен случай ще се получи изтрел, което е крайно нежелателно, въпреки че понякога е ефектно.
  4. Трябва да решите като махате тапата дали да се чува характерният пукащ звук или процесът да е възможно най-безшумен. Правилната процедура е това да става възможно най-тихо, вместо изпукване при отварянето да се чуе само леко изсъскване (при изпукване има голяма загуба на налягане и пенливостта на виното намалява, което разваля качеството). Контролирайте налягането с ръката, така че да се чуе само леко съскане. Разбира се, ако гостите ви държат повече на веселбата, отколкото на качеството на виното, тогава с чиста съвест можете да направите така, че тапата да изпука.
Сервиране 
      Имайте предвид, че бутилката е по-тежка и при наливане е нужно малко концентрация. Разливането на шампанското трябва да се прави внимателно, като чашите се напълват от 1/3 до 1/2 от обема им, без да преливат от пяна. След напълването бутилката се поставя в кофа с лед.

      Предлагам ви два начина за наливане на шампанско
А - Стандартен
     При този начин, шампанското пада вертикално и се ударя в дъното на чашата, което осигурява дебела пяна, която бързо се разширява издигайки се нагоре и след това постепенно се разпада по време на сервирането. Този начин е традиционен за сервиране на шампанско и пенливи вина в барове, клубове и ресторанти.
Б - Наклонен
 
     Тук чашата се държи под ъгъл и шампанското се стича по наклонената стена на чашата като постепенно я изпълва. Чашата бавно се изправя по време на наливането. Тази начин на сервиране на шампанско е по-малко пенлив, и прави много по-ниска пяна.


      Тези методики за наливане могат да се използват и при сервирането на бира, в зависимост от това какъв резултат искате да постигнете. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар