събота, 16 юни 2012 г.

Сервиране и консумиране на миди

      Настъпи сезона, в който си позволяваме, по-често да похапваме този продукт. Искам да ви запозная с четири вида миди, които най-много се използват в кулинарията.
Черна мида
      Мидите са филтъра на морето – всяка мида филтрира по 82 литра вода дневно. 
      Черните миди, които се намират и в нашето море / Мидената ферма край Дълбока/ се сервират или обелени или с разтворени черупки. Ако на масата са ви поднесени с черупките, то процедурата е следната:
      С лявата ръка вземете специалната щипка, ако няма такава ползвайте салфетка и фиксирайте черупката.
      С дясната отворете с ножа за миди и с помощта на вилица извадете месото.

 Бяла пясъчна мида
     Тя е деликатес за средиземноморските народи, цената й достига до 25 евро за килограм. През последните години се развъжда в Мидената ферма край „Дълбока“. По форма може да е кръгла или елипсовидна. У нас този морски дар е напълно непопулярен като кулинарно изкушение, но се пласира най-вече на черния пазар в Гърция и Италия, където с нея се приготвят скъпи и изискани сосове за спагети и пици и се използва като съставка на много екзотични блюда. Този вид миди не трябва да се консумират сурови. А по-големите и по-стари екземпляри не се ядат и варени, тъй като може да се стигне до натравяне. Не трябва да се приготвят и миди с пукната черупка или такива, които не са се отворили след сваряването им. В последно време този вид миди започва да се срещат все по-рядко. В Черно море се намират на дълбочина до 10-15 м. Разпространени са и по Атлантическото крайбрежие на Европа (до Южна Норвегия на север), Средиземно, Егейско и Мраморно море. 

 Стриди
     Майсторите кулинари твърдят, че суровите стридите са най-вкусни. Може да се консумират с малко сол, пипер или лимонов сок. Съдържанието на стридата не трябва да се поглъща веднага. За да възбудите вкусовите си рецептори изчаквате няколко минути и чак след това се наслаждавате на невероятния вкус. От друга страна, ако сте гнусливи, но искате да запазите етикета за събитието, гълтайте ги на един дъх. 
     Стридите се сервират обикновено с отворени черупки, в чиния с лед, с четвъртинки лимон, хляб и масло. Този начин на сервиране произлиза от традицията на средиземноморската кухня. Но, ако мидата е сервирана затворена вие ще трябва да се справите с процедурата за отваряне, а тя никак не е трудна:
      Вземете черупката със салфетка.
      Плоската страна на стридата трябва да е нагоре.
      Проврете края на специалния нож между двете половинки на мидата в еластичната връзка при задната част на черупката.
      Пъхнете острието навътре, бързо придвижете ножа под месото и го отрежете от мускула, свързващ го с черупката и завъртете ножа.
      Вземете в лявата си ръка пълната половинка, полейте я с лимонов сок и с помощта на специалната вилица боднете месцето и го хапнете.
     Класическите подправки са лимонов сок  или горещ лют сос. Към стридите се препоръчват бяло вино, бира или шампанско.
     Внимание! Ако черупката се отваря прекалено лесно, това означава, че стридата е развалена и не е годна за консумация.Стриди печени на грил поднесени върху варен бял ориз

 Миди “Сен Жак”
     Наричат мидата гигантска гребенка, защото има големи размери – тялото на нормално развита мида достига обикновено около 15 сантиметра. Движи се, като изхвърля струя вода, отваряйки и затваряйки черупките си. Интересното при нея е, че дясната черупка е по-изпъкнала от лявата и мидата обикновено лежи на нея. Мидите „Сен Жак”, са широко достъпни на пазара и са сред най-продаваните, най-масово ловените и промишлено произвеждани. Цената на един килограм с черупки е поносима, и в левова равностойност е около 10–12 лева. За разлика от някои други видове миди, „Сен Жак” имат два вида месо – бяло и червено. Бялото се нарича мускул, а червеното – корал. Ако мидите са пресни, месото се вади от черупката, измива се добре, подсушава се в абсорбираща хартия и се вари във вряла вода 7–8 минути. Поради големите си размери те са много подходящи и за изпичане на грил или нанизани на шишчета. От  личен опит ви гарантирам, че са невероятно вкусни, независимо как са приготвени. Красивите черупки на мидите "Сен Жак" са подходящи и за екзотични съдове. Отворени

Подсушени
Тук е отделено само бялото месо на мидите

Прибори за мидиНожовете практически нямат режещ ръб
 

 

Вилиците са с по-дълги върхове
 

Лъжиците са малки и удължени с изострена предна част

Няма коментари:

Публикуване на коментар