събота, 21 юли 2012 г.

Английска закуска

       Искам да ви разкажа нещо, което ми се случи преди четири години. Английско семейство си купи къща в София и искаше да съчетая българския и английски стил на обзавеждане. Така се запознахме. След приключване на работата и настаняването бях поканена на закуска и чай /естествено в различни дни/. Сега искам да ви разкажа за "Пълната английска закуска" /„Full English Breakfast”/, която се сервира между 10,30 и 11,00 часа.
       Знае се, че англичаните са хора, които уважават и поддържат традициите си, и затова по традиция в събота или неделя се готви голяма закуска „Full English Breakfast”. В голяма чиния се поднасят пържено яйце с пържена филийка, гъби, домат, боб, наденички /в Англия специално се произвеждат за тази цел и за предпочитане са телешките/, бекон, но не пушен, какъвто се намира у нас, а суров и черен пудинг. Черният пудинг е местен деликатес, правен още през средните векове със свинска мас и кръв. Black pudding - Черен пудинг е смес от лук, свинска мас, овесено брашно, аромати и кръв от прасето /прилича малко на нашата кървавица/. Това е продукт, който е фаворит за закуска, но за англичаните е универсална съставка за обяд или вечеря.

      Сега ще ви опиша как беше приготвено.
      Домакинята сложи първо наденичките на грила за около 15-20 минути, като ги обръщаше от време на време за да се запекат до златисто и бекона за около 5 минути, като също го обръщаше. Гъбите и доматите запържи в тиган. Доматите се запържват около 2-3 минути. Резенчетата черен пудинг запържи в тиган за около 1-2 минути максимум, но може да се приготвят на скарата или да се загреят във фурната. Нуждаят се от леко загряване (леко е ключовата дума, тъй като много лесно се раздробяват). Яйцата изпържи в тиган с малко масло, и пак в отделен тиган изпържи хляба. За предпочитане е хляба да не е пресен, а от няколко дни. Първо се загрява тигана, слага се малко масло /колкото да покрие дъното/ и се запържва филийката за 2-3 минути от всяка страна до хрупкаво и златисто. Затопли предварително приготвеният печен боб. И когато всичко стана готово, го аранжира в топла чиния. В английската кухня чиниите винаги се затоплят преди сервиране. Така храната изстива по-бавно. На масата задължително присъстваше и канички с чай, кафе и прясно изцеден портокалов сок. Англичаните се събуждат с чаша чай в леглото, по-късно със закуската пият отново чай. Той се сервира по специален начин. Чаят се смесва с мляко, като първо се сипва млякото в чашата, а после се добавят запарения в чайниче чай. Единственото, което бих казала като забележка е, че англичаните готвят без никакви подправки, или ако ползват такива, те са много малко и не се усещат. А може би това ме впечатли защото аз готвя с много подправки и обичам вкуса да е наситен.
      Една порция английска закуска съдържа:
1-2 наденички
2-3 тънки резена бекон
2 големи гъби /само шапчиците/ или няколко по-малки
1 зрял домат - нарязан
1-2 дебели филии черен пудинг
1 голямо яйце
2-3 супени лъжици /около 100г/ печен боб
1 филийка хляб

      Както виждате не е трудно, но пък е интересно. Ако искате да си направите английска закуска у дома ще се наложи да замените някои продукти с наши. Ако не можете да намерите телешки наденички заместете ги с телешки кренвирши. Черния пудинг заменете с кървавица. Ако не ви се занимава с допълнително готвене, печеният боб може да го вземете готов от магазина - консервиран. Начина на приготвяне си остава същият. Е, може да не се получи точно оригиналният вкус, но пък изживяването е приятно.
Английска закуска по български

Няма коментари:

Публикуване на коментар