вторник, 16 октомври 2012 г.

Италианска закуска


             За италианската закуска съм взела информация от моя приятелка, която е омъжена за италианец, но живее в България. Дъщеря й скоро се омъжи за италианец и живее в Милано. А майката на моята приятелка също е италианка. Така, че вярвам, че информацията, която имам е истинска.
      Естествено е в отделните райони на Италия, закуската да бъде различна, но все пак има някои общи характеристики, които я определат като национален стил.
      По правило италианците имат две закуски – сутрешна и следобедна.
      Сутрешната закуска (Colazione) е между 07.00 и 10.00 часа и е задължително сладка на вкус.
Може да си изберете от: бишкоти /които са фаворитите на закуската/, парче торта, сладки палачинки със сметана или сладолед, бриош, сладки бисквити, кроасани с шоколад / в Италия се наричат  Cornettos/, препечена филийка намазана с масло и сладко или шоколад. За да бъде истинска италианската закуска задължително трябва да има шоколад, независимо в какъв вид. Към храната се предлага чаша кафе - то е от съществено значение. Дали италианците ядат или не, те задължително сутрин трябва да имат чаша еспресо (едина доза на машината черно кафе в малка чашка), капучино (черно кафе с мляко на пяна отгоре) или кафе лате. Децата пият мляко или горещ шоколад – до тийнейджърските си години, когато започва консумацията на кафе. Всички елементи от менюто /с изключение на тортата и палачинките/ се консумират, като ги топват в чашата с кафе.
      Извън традиционното меню в някои райони на Италия може да се сервира хляб и сирене. По принцип хляба, който се консумира за закуска е Чибата и се яде на дебели резени, а сиренето е Рикота или меко Маскарпоне. Може да се ползва и Моцарела, въпреки, че го предпочитат за обяд в горещите летни дни.

  

Черно кафе с мляко на пяна
Малка чаша с еспресо
      Сицилиански бриош. Италианския хляб може да се изпече на отделни кифлички или на голяма форма, от която после се режат парчета.
Сервиране на сутрешна закуска


             Следобедната закуска (Merenda) обикновено е около 15.00 - 16.30/17.00 часа. Традиционно може да се състои от топло мляко с хляб и мед, кисело мляко смесено с плодове /предпочитани са банани и ягоди/, сладки, сладолед, плодова салата, ядки, бисквити, торти. Може да се хапне прошуто, чери домати, яица /рохко сварени или пържени, и да не са бъркани/. В централната част на Италия се консумира печен хляб с чесън, малко сол и олио или печен хляб, в който се втрива пресен домат.


1 коментар: