неделя, 28 октомври 2012 г.

Свещ от портокал


      Тази свещ няма да ви огрее с много светлина, но пък дава аромат, уют и елегантност на трапезата. С нея можете да декорирате масата във всеки сезон, но най-подходяща е през есента и зимата, когато липсват пъстрите багри и ухания на летните цветя.
Необходими материали 


Един голям портокал
Остър нож за плодове и зеленчуци
Зехтин или олио
Запалка или кибрит 

     
      Разрежете хоризонтално, през средата кората на портокала. Отделете кората на едната половина, като оставите стволчето в средата на портокала, захваното за другата половина. Това ще бъде “фитила” на свещта.
      Отделете парчетата портокал, като отново внимавате да не прекъснете ствола в средата.


      
       Напълнете с олио, получилата се купичка. Запалете ствола, който е в средата.

В началото на горенето

В края на горенето
      Сложете свещта на подходяща подложка или чинийка. Така е не само по-красиво, но и това е превантивна мярка против пожар в случай, че се преобърне и изтече. Ако не можете да се справите със ствола в средата, на негово място прекарайте фитил през кората на портокала.
      Освен портокал можете да използвате грейпфрут или лимон. На мен лично, аромата на портокал най-много ми допада.
       Ако искате да разнообразите така получените свещи – изрежете отвор на дъното на кората от другата половина от портокала. Покрийте с нея първата половина /”сглобете” портокала/. Така получавате свещник. Отвора отгоре трябва да е достатъчно голям, за да може да влиза въздух, който подпомага горенето и през него свободно да излиза аромата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар