четвъртък, 15 ноември 2012 г.

Японска кухня и прибори


             Когато ще споделям информация за друга култура, винаги правя консултация с човек принадлежащ на този бит. И тъй като в случая ще пиша за традиции и маниери на общество много далечно от европейското, се консултирах с японка живееща в България от няколко години. Тя е част от организаторите на Японския културен център в София и преподавал в единственото училище у нас, с изучаване на японски език. По нейна молба няма да споделя името й.
      Материала, който искам да ви представя е по-голям по обем, затова ще го разделя на две публикации - Японска кухня и прибори и Сервиране и етикет на масата в японски стил.
      Съдовете, които се използват на японската трапеза, по правило са в квадратна форма, като единствено купата за супа е кръгла и евентуално някои от допълнителните чинийки може да са в овална форма, като акцент на масата. Японците са единствените производители на квадратни дини. Правят го с цел по-малко отнемане на място при съхранение и превозване. Съдовете са едноцветни с чисти тонове. Това е по традиция. Съвременните производители си позволяват декорация и многотоние в посудата, както и някои по-различни форми. Японските клечки за хранене са по-къси в сравнение с китайските и по-добре оформени /боядисани и лакирани/. Към тях има фигурка, като подложка, за да не се допират клечките върху рогозката за сервиране. Лъжиците, независимо от големината са порцеланови или пластмасови. 


              Основен елемент в японскато меню е ориза. Не, че нямат хляб, но той е много скъп и поради тази причина ориза е за предпочитане.
       Всички знаят, че базовата храна на японците е сушито. И това не е точно така. Между другото правилното наименование на храната е СУСИ. Приготвянето на суши е изцяло мъжка професия, защото се смята, че женските ръце са много студени и не могат да оформят добре лепкавия ориз в топка. Има няколко вида суши: това което се сервира на шайби, увити с пресовани сушени водорасли е маки-суши, плънка в джоб от пържено тофу се нарича инари-суши, овалните топки ориз с морски продукти отгоре сa нигири-суши, а купичка със суши ориз с насипани отгоре морски продукти се нарича чираши-суши.
       Задължителна за японските домове е “Мисо супа”. Тя се сервира почти към всички ястия. Има и други видове супи - царевична, гъбена, бобена. Това не е боб-чорба, а “Шируко”- сладка супа вътре с цели зърна боб, с вкус на разредено с гореща вода сладко от боб.
Мисо супа
             Друга популярна храна е “Сашими”. Тя представлява сурова риба, която не се готви по никакъв начин. Майсторлъкът при "приготвянето"  на много и различни видове сашими е в това как ще бъде нарязана рибата и как ще бъде украсена. Освен зеленчуци за декорация в чинията се използват и много цветя, които също се изяждат.
       Много предпочитано ядене е и “Раменът”. Нещо средно между спагети и супа. Има различни видове в зависимост от това какъв е бульонът.               Темпура е още едно популярно японско ястие. Представлява месо, зеленчуци или морски дарове, покрити с тънка хрупкава коричка. И въпреки че произхода на панираните ястия е европейски, този японски специалитет притежава лекота и изисканост, типични за японската кухня. Приготвя се само от пресни продукти. Панировката се прави от яйца, брашно и домашно приготвена галета. Нанася се на много тънък слой около продукта и се пуска за кратко в горещо олио.

            Други ястия, които са много по-традиционни от сушито са якитори, терияки, окономияки, такояки.
      Якитори са шишчета, по-дребни от нашите. Има много разновидности - приготвени от език, сърчица, дробчета, хрущяли с кожички, пилешко, завито в големи гъби. Правят се и със свинско, но самото наименование означава "печена птица" и затова обичайното използвано месо е пилешко.
            Такояки са пържени топчета от тесто с парчета октопод.
     Мезета - мезето в Япония е на голяма почит. Разновидностите му са далеч над познатите ни от нашата кухня.
Калмари и пържени картофи с водорасли сервирани малко по български
Поднос с мезета
            Има оше много ежедневни и популярни яденета, които ще ви изброя за обща информация: “Соба -  много мека и леко сладникава питка за хот-дог, разрязана по дължина и напълнена с Якисоба“ - паста от пшеничено брашно, запечена на плоча и полята с кафяв плодово-зеленчуков сос и Оризов хамбургер - хлябът е заменен с оризова питка, а кюфтето – със задушени парченца месо. Към тези ястия маже да добавите “Бяла вода” -  има вкус на подсладено кисело мляко, разредено с много вода, и овкусено с лимон. 
Соба
Оризов хамбургер
 

Бяла вода
             Пиша тази информация, не защото непременно трябва да консумирате тези ястия, а защото, според мен, когато се прави тематична закуска или обяд трябва да се доближим максимално до чуждестранната култура и бит.         

1 коментар:

 1. Здравствуйте

  Ваш блог привлек наше внимание качеством своих рецептов.

  Мы будем счастливы, если вы его зарегистрируете на Ptitchef.com, чтобы мы могли внести его в наш список.

  Ptitchef является справочником, в который входят самые лучшие кулинарные сайты интернет-сети. Многие сотни блогов уже записаны и с помощью Ptitchef рекламируют свой сайт.

  Чтобы записаться на Ptitchef, зайдите на http://ru.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form или зайдите на http://ru.petitchef.com и нажмите на "Добавить ваш блог-сайт" на верхней панели.

  С наилучшими пожеланиями

  Винсент
  Petitchef.com

  ОтговорИзтриване