събота, 21 юли 2012 г.

Английска закуска

       Искам да ви разкажа нещо, което ми се случи преди четири години. Английско семейство си купи къща в София и искаше да съчетая българския и английски стил на обзавеждане. Така се запознахме. След приключване на работата и настаняването бях поканена на закуска и чай /естествено в различни дни/. Сега искам да ви разкажа за "Пълната английска закуска" /„Full English Breakfast”/, която се сервира между 10,30 и 11,00 часа.
       Знае се, че англичаните са хора, които уважават и поддържат традициите си, и затова по традиция в събота или неделя се готви голяма закуска „Full English Breakfast”. В голяма чиния се поднасят пържено яйце с пържена филийка, гъби, домат, боб, наденички /в Англия специално се произвеждат за тази цел и за предпочитане са телешките/, бекон, но не пушен, какъвто се намира у нас, а суров и черен пудинг. Черният пудинг е местен деликатес, правен още през средните векове със свинска мас и кръв. Black pudding - Черен пудинг е смес от лук, свинска мас, овесено брашно, аромати и кръв от прасето /прилича малко на нашата кървавица/. Това е продукт, който е фаворит за закуска, но за англичаните е универсална съставка за обяд или вечеря.

      Сега ще ви опиша как беше приготвено.
      Домакинята сложи първо наденичките на грила за около 15-20 минути, като ги обръщаше от време на време за да се запекат до златисто и бекона за около 5 минути, като също го обръщаше. Гъбите и доматите запържи в тиган. Доматите се запържват около 2-3 минути. Резенчетата черен пудинг запържи в тиган за около 1-2 минути максимум, но може да се приготвят на скарата или да се загреят във фурната. Нуждаят се от леко загряване (леко е ключовата дума, тъй като много лесно се раздробяват). Яйцата изпържи в тиган с малко масло, и пак в отделен тиган изпържи хляба. За предпочитане е хляба да не е пресен, а от няколко дни. Първо се загрява тигана, слага се малко масло /колкото да покрие дъното/ и се запържва филийката за 2-3 минути от всяка страна до хрупкаво и златисто. Затопли предварително приготвеният печен боб. И когато всичко стана готово, го аранжира в топла чиния. В английската кухня чиниите винаги се затоплят преди сервиране. Така храната изстива по-бавно. На масата задължително присъстваше и канички с чай, кафе и прясно изцеден портокалов сок. Англичаните се събуждат с чаша чай в леглото, по-късно със закуската пият отново чай. Той се сервира по специален начин. Чаят се смесва с мляко, като първо се сипва млякото в чашата, а после се добавят запарения в чайниче чай. Единственото, което бих казала като забележка е, че англичаните готвят без никакви подправки, или ако ползват такива, те са много малко и не се усещат. А може би това ме впечатли защото аз готвя с много подправки и обичам вкуса да е наситен.
      Една порция английска закуска съдържа:
1-2 наденички
2-3 тънки резена бекон
2 големи гъби /само шапчиците/ или няколко по-малки
1 зрял домат - нарязан
1-2 дебели филии черен пудинг
1 голямо яйце
2-3 супени лъжици /около 100г/ печен боб
1 филийка хляб





      Както виждате не е трудно, но пък е интересно. Ако искате да си направите английска закуска у дома ще се наложи да замените някои продукти с наши. Ако не можете да намерите телешки наденички заместете ги с телешки кренвирши. Черния пудинг заменете с кървавица. Ако не ви се занимава с допълнително готвене, печеният боб може да го вземете готов от магазина - консервиран. Начина на приготвяне си остава същият. Е, може да не се получи точно оригиналният вкус, но пък изживяването е приятно.
Английска закуска по български

събота, 7 юли 2012 г.

Декориране на крем супа

      Винаги супата се е приемала като по-просто и непретенциозно ядене, предхождащо основното, което обикновено е представителната част на трапезата. Поради тази причина и поднасянето й е максимално опростено. Само, че аз твърдя, че никак не е лесно да се приготви вкусна супа. Това блюдо също заслужава да бъде сервирано по артистичен начин. Всяка домакиня проявява творчество, когато поднася храната приготвена от нея, затова със снимковият материал, който ви представям, искам само да допълня или активирам вашата фантазия.
       Започвам с крем супата, защото тя е по-лесна за декориране, поради по-гъстата си субстанция. Няма да описвам продуктите тъй като се виждат и са добре познати на всички.
Доматена супа




Супа от царевица
Приготвя се от царевично брашно и е нещо подобно на разреден качамак


Грахова супа





Супа от моркови




Млечна супа със сирене




Супа от леща



Спаначена супа





Супа от тиква





Гъбена супа

  


Супа от пиле



 Супа от броколи



Картофена супа





  



Зеленчукова супа


  

      Понякога са необходими съвсем малко допълнителни продукти и супата придобива художествен вид - няколко капки олио или зехтин, препържено масло с червен пипер за цвят, сметана, пастет от сирене крема, малко допълнителни зеленчуци или колбас за украса. 
      За бяла декорация аз използвам и суха сметана. Когато я наръся в определената форма върху супата, прахта попива и от влагата се "споява". Така се запазва картинката.
      Когато декорирате, съобразявайте се с цвета на супата и на съда, в който е поднесена.