петък, 31 август 2012 г.

Френска закуска

       Ако искате да усетите спокойствието на утрото в почивните дни, ако искате да изживеете едно по-романтично начало на деня - направете си френска закуска. За разлика от английската, тук няма колбаси, шунка, яйца и бекон. Френската закуска е много по-лека и никога не се сервира с месо. Само в някои части на Франция сутрин като допълнение поднасят пържени яйца,шунка и препечени филийки.
      Имам приятели, които живеят в Париж, и на които бях на гости. Ще ви разкажа какво виждах сутрин на тяхната маса.
      Елементите, от които може да се състои закуската, която  наричат Le Petit déjeuner са:
> кроасан с шоколад или стафиди и сладко
> бриош - това е сладникава на вкус, пухкава и ароматна кифличка, която се пече във формичка /на вкус наподобява козуначено хлебче/
> франзела или багета, които се разрязват на две по дебелина и се мажат с масло /истинско масло/ и конфитюр, обикновено от ягоди или кайсии или плодово желе
> бисквити
> кафе оле /кафе с мляко/ поднесено със захар на бучки евентуално горещ шоколад
> прясно изцеден портокалов сок /задължително присъствие/
> плодова салата или някакъв плод
> сладолед
> и напоследък - кисело мляко /гъсто и пълномаслено, прилича на нашата сметана/
       Естествено не всичко се поднася наведнъж на масата. Традиционната френска закуска, която е в 10,00 часа съдържа 2 кроасана на човек, кафе с мляко, портокалов сок, плодове, сладолед /през лятото/. През зимата, когато разнообразието и количеството на пресните плодове е малко по-ограничено, се консумират плодове от компот /3-4 парчета праскови/ и кисело мляко.
       Всички продукти са налични в нашите магазини, а ако не ви се меси бриош може да го замените с парче козунак.
       Пожелавам ви една приятна съботна сутрин, изпълнена с нежност, добро настроение и усмивки.

Кроасани


Бриош




Готовата закуска





събота, 4 август 2012 г.

Рози от домати

     Това е най-известната и традиционна украса, която се прави в кулинарията. Ще ви покажа изработката на два вида рози, но преди това за разнообразие ви давам малко информация. Има няколко вида домати, като някои от тях се отглеждат предимно за декоративни цели. Не че не стават за ядене, но вкуса им е малко по-различен от този, на който сме свикнали.
Зелен
Оранжев
Червен
Бял
Жълт
   
Пурпурен
 
Първи вид 
 
 
 Изберете твърд и среден по размер домат. Ножът, с който ще режете трябва да е много остър.
 
 
 
 
 
 
 
Започнете да режете от основата на домата. Първо отрежете едно "капаче", /което след това ще ви бъде основата на розата/ и без да прекъсвате продължете да режете лента, която постепенно се разширява в широчина.


Получената лента навийте така, че да се получи роза. Започнете при капачето от по-тънката страна на лентата. След като сте навили, поставете розичката с капачето като основа и оформете листата. За допълнителна декорация може да използвате листа от мента или да си направите такива от краставица.



Втори начин

Вземете добре узрял и задължително твърд домат.
Разрежете го на две половини. Всяка половина нарежете на тънки плоски парченца.
Подредете в спирала и оформете розата, като в средата сложите по-малките.