неделя, 28 октомври 2012 г.

Свещ от портокал


      Тази свещ няма да ви огрее с много светлина, но пък дава аромат, уют и елегантност на трапезата. С нея можете да декорирате масата във всеки сезон, но най-подходяща е през есента и зимата, когато липсват пъстрите багри и ухания на летните цветя.
Необходими материали 


Един голям портокал
Остър нож за плодове и зеленчуци
Зехтин или олио
Запалка или кибрит 

     
      Разрежете хоризонтално, през средата кората на портокала. Отделете кората на едната половина, като оставите стволчето в средата на портокала, захваното за другата половина. Това ще бъде “фитила” на свещта.
      Отделете парчетата портокал, като отново внимавате да не прекъснете ствола в средата.


      
       Напълнете с олио, получилата се купичка. Запалете ствола, който е в средата.

В началото на горенето

В края на горенето
      Сложете свещта на подходяща подложка или чинийка. Така е не само по-красиво, но и това е превантивна мярка против пожар в случай, че се преобърне и изтече. Ако не можете да се справите със ствола в средата, на негово място прекарайте фитил през кората на портокала.
      Освен портокал можете да използвате грейпфрут или лимон. На мен лично, аромата на портокал най-много ми допада.
       Ако искате да разнообразите така получените свещи – изрежете отвор на дъното на кората от другата половина от портокала. Покрийте с нея първата половина /”сглобете” портокала/. Така получавате свещник. Отвора отгоре трябва да е достатъчно голям, за да може да влиза въздух, който подпомага горенето и през него свободно да излиза аромата.


вторник, 16 октомври 2012 г.

Италианска закуска


             За италианската закуска съм взела информация от моя приятелка, която е омъжена за италианец, но живее в България. Дъщеря й скоро се омъжи за италианец и живее в Милано. А майката на моята приятелка също е италианка. Така, че вярвам, че информацията, която имам е истинска.
      Естествено е в отделните райони на Италия, закуската да бъде различна, но все пак има някои общи характеристики, които я определат като национален стил.
      По правило италианците имат две закуски – сутрешна и следобедна.
      Сутрешната закуска (Colazione) е между 07.00 и 10.00 часа и е задължително сладка на вкус.
Може да си изберете от: бишкоти /които са фаворитите на закуската/, парче торта, сладки палачинки със сметана или сладолед, бриош, сладки бисквити, кроасани с шоколад / в Италия се наричат  Cornettos/, препечена филийка намазана с масло и сладко или шоколад. За да бъде истинска италианската закуска задължително трябва да има шоколад, независимо в какъв вид. Към храната се предлага чаша кафе - то е от съществено значение. Дали италианците ядат или не, те задължително сутрин трябва да имат чаша еспресо (едина доза на машината черно кафе в малка чашка), капучино (черно кафе с мляко на пяна отгоре) или кафе лате. Децата пият мляко или горещ шоколад – до тийнейджърските си години, когато започва консумацията на кафе. Всички елементи от менюто /с изключение на тортата и палачинките/ се консумират, като ги топват в чашата с кафе.
      Извън традиционното меню в някои райони на Италия може да се сервира хляб и сирене. По принцип хляба, който се консумира за закуска е Чибата и се яде на дебели резени, а сиренето е Рикота или меко Маскарпоне. Може да се ползва и Моцарела, въпреки, че го предпочитат за обяд в горещите летни дни.

  

Черно кафе с мляко на пяна
Малка чаша с еспресо
      Сицилиански бриош. Италианския хляб може да се изпече на отделни кифлички или на голяма форма, от която после се режат парчета.
Сервиране на сутрешна закуска






             Следобедната закуска (Merenda) обикновено е около 15.00 - 16.30/17.00 часа. Традиционно може да се състои от топло мляко с хляб и мед, кисело мляко смесено с плодове /предпочитани са банани и ягоди/, сладки, сладолед, плодова салата, ядки, бисквити, торти. Може да се хапне прошуто, чери домати, яица /рохко сварени или пържени, и да не са бъркани/. В централната част на Италия се консумира печен хляб с чесън, малко сол и олио или печен хляб, в който се втрива пресен домат.