събота, 22 декември 2012 г.

Подреждане на маса и аранжиране в японски стил      На всички е известно, че японците седят на пода и сервират храната си на ниска масичка. Ако ще организирате тематична вечеря за семейството си или сте поканили гости, ето как трябва да подредите мястото в японски стил.
1. Най-напред на пода се постила  татами. Това е дебела рогозка от оризови стъбла. Японците твърдят, че мирише много хубаво. Ако не можете да намерите татами използвайте обикновена рогозка. Върху нея поставете ниска масичка и около нея наредете възглавниците /zabuton/, на които вашите гости ще седят. За предпочитане е да бъдат в неутрален цвят, за да може да изпъкне красотата на трапезата. В съвременните японски домове възглавниците вече са в комбинация със седалки с гръб /столове без крака/.
2. Масата е без покривка. Или може да разнообразите като пред всеки гост поставите малка елегантна рогозка /отново в някакъв неутрален цвят/, върху която сервирате съдовете. Но, ако искате да поставите покривка, трябва да бъде дюс, в плътен бял или черен цвят. Използват се хартиени салфетки.
3. Сервирайте по един сет на всеки гост. Японския индивидуален комплект за хранене се състои от купа за ориз, купа за супа и съдчета за четири вида прости ястия. Купите и чашите, които са празни и ще се използват по-късно при храненето се поставят на масата обърнати с дъното на горе.
      Основната храна е ориза и винаги се поставя в предната лява част. Мисо супата също е задължителен елемент и винаги се поставя в предната дясна част. Също така трябва да има и някакъв вид протеин, затова се сервира риба на скара или пържена, или някакво месо. Гарнитурите обграждат другите съдове. Клечките за хранене се поставят в средата на предната лния на композицията на 2-3 пръста от ръба на масата. Задължително се поставят на поставка, с върховете на ляво, като върховете им трябва да са обвити в хартия. Ако нямате готово пликче, използвайте за целта книжна салфетка. Клечките никога не трябва да докосват масата. 
По схемата:
1 – Предястие /например варени храни/
2 – Ориз
3 – Основно ястие /печена риба,пържени храни, сашими – резенчета сурова риба/
4 – След ястие /зеленчуци и риба в различни винени сосове и дресинги/
5 – Гарнитура /краставички, уасаби или други/
6 – Супа Мисо 
      Аранжирането на помещението е просто, но стилно. На трапезата не се слагат цветя и украса. Направете кът в близост до масата, като върху обикновена табличка подредите икебана или бонзай, камъни и предмети от естествен материал /бамбук, глина/. Когато ще аранжирате с орхидея, цветето задължително трябва да е живо - в саксия
      На стената окачете картина, гоблен или лента с японска тематика / планински пейзажи, птици, черешов цвят, ветрила/.
       Стилистична интерпретация на йероглифи може да придаде на стаята Дзен ефект. Прости фенери от оризова хартия с мотиви върху нея ще допълнят екзотичното въздействие.
Един европеец в японски ресторант

1 коментар:

  1. As claimed by Stanford Medical, It's in fact the SINGLE reason women in this country get to live 10 years longer and weigh on average 19 kilos lighter than us.

    (And realistically, it really has NOTHING to do with genetics or some secret exercise and absolutely EVERYTHING to "how" they are eating.)

    BTW, What I said is "HOW", and not "WHAT"...

    CLICK on this link to reveal if this little test can help you discover your true weight loss possibilities

    ОтговорИзтриване